Scheidingsritueel

Met rituelen kan men betekenis geven aan belangrijke gebeurtenissen in het leven. Denk aan de rituelen bij feestdagen, verjaardagen, een huwelijk of een begrafenis. Het boek ‘De kracht van Gezinsrituelen’ noemt de vijf V’s (verandering, verbinding, verdriet, vreugde en verantwoordelijkheden) als geschikte thema’s voor een ritueel. Voor ouders en kinderen is een scheiding een belangrijke verandering en kan er de behoefte ontstaan opnieuw te verbinden. 

Net als bij een overlijden, is er bij een scheiding sprake van een rouwproces . De stadia van rouw worden onder andere weergegeven in de verliescirkel: er wordt afscheid genomen, er wordt gerouwd en ten slotte wordt er betekenis gegeven. Wanneer de verliescirkel niet goed wordt doorlopen, kun je vastlopen in het rouwproces. Door je te blijven vastklampen aan het verleden, lukt het niet om afscheid te nemen, door op slot te gaan lukt het niet om te rouwen en wanneer zinloosheid wordt ervaren, lukt het niet om betekenis te geven

Wanneer ouders het rouwproces hebben doorlopen en elkaar kunnen insluiten, kan een gezamenlijk ritueel worden gedaan om betekenis te geven aan de scheiding. We kunnen betekenis toekennen aan grote veranderingen in het leven door er bewust aandacht aan te schenken. Het ritueel is een speciaal moment waarop dit vanuit rust kan worden gedaan.

Willen jullie zo’n bijzonder moment van betekenisgeving creëren? Ik denk graag met jullie mee over het samenstellen van een ritueel. Lees ook mijn blog ‘Scheidingsrituelen voor ouders kinderen: betekenis geven aan een belangrijke verandering en opnieuw verbinden’ voor inspiratie of beluister de podcastaflevering Gezins- & scheidingsrituelen van ‘Kind & scheiding’.

Algemene voorwaarden